Eksjö - herkullisen pikkukaupungin metsästys



Sanottuamme jäähyväiset rakkaalle Suomelle laivauduimme Ruotsiin ja aloitimme road tripin kohti Tanskaa. Legolandia oli kinuttu jo pitkään ja näinpä koitti aika lunastaa heikkona hetkenä tehtyjä lupauksia... Matka taittui lasten makuun menevästi matkailuautolla, ja mikä loistava kulkuväline se olikaan! Otimme mieheni kanssa vuoroja niin ajossa kuin auton takaosassa torkkumisessakin. 


Koskapa olen aina ollut siinä käsityksessä, että Ruotsi on täynnä idyllisiä pieniä kaupunkeja päätin, että meidän tulisi matkan varrella ehdottomasti tutustua edes yhteen sellaiseen. Nopean googlettelun ja kartan kertailun tuloksena tein sitten yksimielisen ja itsevaltaisen päätöksen naputella navigaattorin kohteeksi Eksjö -nimisen paikan. Matkailuauto ja perhe siirtyivät kuuliaisina sinne. 



10 000 asukkaan Eksjöstä löytyy eräs Ruotsin parhaiten säilyneitä vanhoja puukaupunkeja. Vanhimmat olemassaolevat rakennukset ovat nousseet katukuvaan heti 1565 kaupungin täysin tuhonneen tulipalon jälkeen. Keskiajalla vilkkaan yhteiskuntaelämän keskuksena toiminut kaupunki jäi pieneksi ja syrjäiseksi kun Ruotsia halkova rautatie rakennettiin kulkemaan Eksjön sijaan 16km päässä sijaitsevan Nessbyn läpi. Syrjäinen sijainti kuitenkin edesauttoi vanhojen osien säilymistä ja Eksjö on saanut laajalti tunnustusta hyvin hoidetusta ja kauniista vanhasta kaupungistaan.



Aurinkoisen lämpimänä elokuun lopun päivänä Eksjö oli viehättävä vaeltelukohde ja riittävän pieni kierrettäväksi koko perheen voimin. Hörpimme limua ja lattea pääkadun varrella sijaitsevassa leipomokahvilassa, ahmimme korvapuusteja ja vanhanajan tunnelmaa, sekä vierailimme karkkikaupassa, joka myi paikallisesti tuotettuja makeisia.


Eksjö pysähdyksemme päällimmäisiksi mielikuviksi jäivät vanhan kaupungin mukulakivikadut, lukuisat polkupyörät, salaperäiset sisäpihat, puurakennusten kauniin väriset julkisivut ja hauskat vanhanajan kyltit. Historialliset perinnerakennukset olivat täydessä liiketoimintakäytössä, näyteikkunat ja luokseen kutsuvat kauppojen ovet tarjoilivat polkupyöräkorjaamoja, kiinalaisia ravintoloita, apteekkeja ja hattukauppoja.





Mariannelundin karkkitehtaan myymälässä kuolasimme lasten kanssa hurmaavan näköisten makupalojen perään ja saimme onneksemme myös nauttia maistiaisista. Visuaalisen sokerikulinarismin toimihenkilönä (lue: juhlajärjestäjänä) kauniit karamellikaupat ovat minulle ehdottomia inspiraation ja ilon lähteitä. 




Viehättävä pyrähdys menneisyydessä ja ohikiitävä historian lyhyt oppimäärä herättää ajatuksia siitä mitä on ollut ja mitä on nyt. Huumaavaa on se, kuinka me voimme yhdistää nykymaailmassa paikkoja ja aikoja. Vanhat kaupungit, uudet kaupungit, city ja maaseutu, luonto ja teknologia kulkevat kaikki käsikädessä ja ovat ulottuvillamme. Meillä on kaikki tämä, ja silti jaksamme unelmoida!



Omat unelmani liityvät enimmäkseen uusiin paikkoihin ja kokemuksiin. Jätimme ahkeroivan Eksjön valmistautumaan viikonloppuna koittaviin Stads Festeihin ja lastauduimme itse matkailuautoon, sekä ajotielle kohti uusia seikkailuja.  
.

Comments

Popular posts from this blog

Relove

Cafe Birgitta ja viimeisten päivien kiireitä