Shoppailuterapiaa



Koska olet viimeksi viettänyt aikaa ystävän kanssa kaupoissa kierrellen ja kikatellen? Itselläni edellisestä kerrasta on ainakin todella paljon aikaa. Kiireisen perheenäidin shoppailuarjeksi kun tuppaavat muodostumaan lähinnä online sprintit yöaikaan netissä roikkuen taikka töiden jälkeiset pikavisiitit ostoskeskuksessa yksi tai useampi keskenkasvuinen käsipuolessa roikkuen.



Totta puhuen shoppailu on harrastus, johon mielelläni investoisin enemmänkin laatuaikaa.

Kauppascene on kehittynyt viime vuosikymmeninä iloista vauhtia. Iseään kunnioittavat putiikit pyrkivät tuottamaan pelkän ostospaikan sijaan avartavia elämyksiä. Astuessaan kauppaan asiakas astuu sisälle tarinaan ja tunnelmaan, joka houkuttelee viipymään. Ja kenties myös kuluttamaan. Menestyksekkäimmät trendien harjalla ratsastavat puodit ovat rakentaneet itselleen täysivaltaisen aseman "must see" nähtävyyksien alati laajentuville listoille. Lontoossa Big Ben jää jalkoihin Harrod's tavaratalon turistivirroille ja seitsemänkerroksinen Hamley's lelukauppa vetää puoleensa lapsiperheitä yhtä suurella vauhdilla kuin arvostetut Harry Potter Studiot.

Wikipediassa shoppailu on määritelty näin: "Ostoksilla käymistä ajanvietteenä tai harrastuksena. Shoppailija voi kaivata yllätyksiä, elämyksiä ja parannusta elämäänsä. Shoppailu on myös sosiaalista toimintaa, osallistumista yhteiskuntaan ja pakoa arjesta." Artikkelin mukaan shoppailulla todetaan olevan selkeitä terveysvaikutuksia, joidenkin tutkimusten mukaan se vähentää kuolleisuutta jopa 27 prosentilla! Shoppailusta ja sosialisoinnista nauttivana yksilönä lueskelen tällaisia tutkimustuloksia oikein mielelläni:) Ja ainahan niitä tutkimustuloksia löytää sen mukaan mitä toivoo kuulevansa... eikö?


Parasta Suomi-lomissamme on aina ajan viettäminen rakkaiden ihmisten kanssa. Mutta hauskimmiksi muistoiksi tänä kesänä tuntuivat muotoutuvan treffaukset, jotka olivat täysin päämäärättömiä ja joista puuttui selkeä agenda. Kun ympäripyöreänä tavoitteena on tavata ja tehdä juuri sitä mikä sillä hetkellä sattuu huvittamaan saattaa lopputulos olla yllättäväkin. Vai mitä arvelette perheenäidistä, joka päätyi viettämään ikimuistoisen illan tavaratalossa?



Myönnän täysin rinnoin, että klopojen, krumeluurien ja kapistusten hipelöinti on terapeuttista toimintaa. Kun siihen yhdistetään löytöretket tavaratalon upottaviin kerroksiin, ystävän käsipuoli, hyvät naurut ja muutama skumppalasillinen ovat ainekset onnistuneeseen ajanvietteeseen valmiit. Ja kysehän ei suinkaan ole ostamisesta. Vaikka täytyy myöntää, että yksi kenkäpari tarttui lopulta kassan kautta mukaani tältäkin reissulta. (Mutta niitähän minä tietenkin todella tarvisin...)

 




Nykyajan materialismia ja krääsää kavahtava kulttuurimme on aivan oikeassa siinä, että planeettamme pursuaa yli äyräiden ja voimavarojen. Tekstiiliä heitetään pois tonnikaupalla ja teollisuuslaitokset tupruttavat epäinhimillisten olojen tyyssijoina dollarinkuvat silmissä kiiluen. Mutta kolikkoon mahtuu monta puolta. Voiko hyvää oloa tai jopa intohimoa tuottava asia olla perusteellisesti väärin? Vaatebisnes on myös designia, luovuutta, taidetta, tiedettä, inspiraatiota, psykologiaa, työtä ja elintasoa. Kuten miltei kaikki tässä maailmassa, myös shoppailulla on omat valoisat salinsa ja pimeät nurkkansa. Mikään ei ole mustavalkoista, mukaan mahtuu koko maailmankaikkeuden kirjo. Näin syvällisesti sanottuna:)



Stockan 5. kerroksen Muumi-kahvila on mielestäni oivallinen tuulahdus luovuutta, designia, inspiraatiota ja elintasoa. Muumi-tuotemerkkiin on sisällytetty ihailtava määrä syvällisiä ja maailmankaikkeutta halailevia kaupallisia ideoita viime vuosina. Pienet peikot ja otukset ovat vallanneet kansainvälisiä markkinoita ja suomalaisten sydämiä. Taidokas markkinointi ja pitkäjänteinen brädäys ovat tuottanut tulosta. S-Marketin hyllyiltä mukaani lähti tänä(kin) kesänä monen monta Muumi-asiaa, koskapa ne ovat söpöjä, originelleja ja hyviä tuliaisia Kanadaan. Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi elokuussa lanseerattu Muumimuki on loistava esimerkki nerokkaasta markkinoinnista. Vain yhden päivän myynnissä olleesta mukista tuli kertarysäyksellä arvokas keräilykappale! Himotus suloisiin tarinallisiin Muumi-mukeihin on tietyllä tavalla ymmärrettävää, mutta onko keräilymania kenties lähtenyt jo hieman lapasesta? Harvinaisemmista kappaleista kun ollaan valmiita pulittamaan satoja tai jopa tuhansia euroja...




Matkan jatkuessa kohti korkeampia kerroksia tavaratalo näyttäytyi monissa hauskoissa sisustuksellisissa elementeissään... Tapahtumatuottajan haltioitunein silmin katsellen tavaratalot ovat oivallisia paikkoja kerätä ideoita ja inspiraatiota myös omaan työhöni.




Elämysmatka tavaratalossa huipentui katolle. Roof terassibaari solautti meidät ystävälliseen syliinsä ja tuota pikaa pöytäämme koristivat kohottava juhlajuoma sekä herkulliset kvinoa kulhot. Ystävän kanssa vietetyn shoppailuillan voimaannuttavat vaikutukset kantoivat minua vielä monta päivää eteenpäin. Ja vaikka shoppailu saattaakin olla harrastus jolle voisin antaa elämässäni enemmän jalansijaa sovimme kuitenkin seuraavasta treffauksesta urheilun ja saunaillan merkeissä. Eikö elämän rikkaus ole kuitenkin sen monipuolisuus!



Comments

Popular posts from this blog

Cafe Birgitta ja viimeisten päivien kiireitä

Eksjö - herkullisen pikkukaupungin metsästys

Relove