Loputon saunahimo




Olen siitä tyypillinen ulkosuomalainen, että jos minulta kysytään mitä asioita kaipaan kotimaastani tulee sauna lueteltua heti muutaman ensimmäisen asian joukossa. Rehellinen suomalainen sauna... Eihän tämä touhu ole mitään verrattuna ylellisiin vaahtokylpyihin, rentouttaviin spa hoitoihin, aromaterapeuttishieroviin ja suklaa-kultahippu-luksus-virkistäviin hemmottelusessioihin. Ehei... tämä on jotain PALJON PAREMPAA!


Saunomisen suurenmoisuus ei ole vain itse tapahtumassa - lämpöön uppoamisessa, hikoilussa, rentoutumisessa, hiljentymisessä, puhdistumisessa.Vaikka ehkä oman kotisaunan jokakeskiviikkoinen rituaali tätä saattaa paljolti ollakin. Sauna on myös monipuolinen kokemus: Sosiaalinen, romanttinen, yksityinen, parantava, hellivä, sielua ravitseva, maaginen.. Se voi olla tuntikausia kestävää rantasauna-oleilua, lihaksia ja mieltä hoitavaa lämpöä hikilenkin päälle, tai vaikkapa vain naurua ja biletystä. Kuinka moneen ilahduttavaan hetkeen elämässäni onkaan sisältynyt saunontaa:)


Kun saunomista sitten tankataan kesällä koko vuoden edestä sisältää Suomen kesäni aina hillittömän määrän loputtoman pitkiä saunasessioita. Ystävien kanssa sovitaan saunatreffejä moneen otteeseen, kolutaan mökkisaunoja, kaupunkisaunoja, näköalasaunoja ja näköalattomia saunoja... Eräs suosikeistani on Lauttasaaressa sijaitseva Poliisien Kesäkodin rantasauna. Tänne on vaikea saada varausta kesäaikaan ja niinpä tein oman arki-iltaan istuvani jo aikaisin keväällä. Viikonloppuvarauksia kannattaa tehdä sitäkin aiemmin...


Poliisien kesäkodin rantasauna on suojaisassa paikassa omalla tontilla, pihapiiristä löytyy piknik pöytiä, grilli ja mm. tikanheittopaikka. Puulla lämmitetyt löylyt ovat lempeät, lauteille mahtuu isommallakin porukalla ja kivilaiturilta pääsee pulahtamaan meriveteen. Saunaan sisältyy myös tilava pukuhuone tykötarpeineen (esim jääkaappi, takka) joten paikka on kokonaisuudessaan - ja myös keskeisen sijaintinsa takia - aivan loistava kokoontumispaikka kaveriporukalla. Myös tänne kytkeytyy monia mahtavia saunamuistojani. Täällä olen vuosien saatossa viettänyt kesäjuhlia, polttareita, nelikymppisiä ja baby showereita. Ja nyt sitten joukon jatkeeksi tämän kesän kokoonajot... ruksi unohtumattomien iltojen kirjaan!


Isommalla kaveriporukalla saunominen on siitä hauskaa, että saunan alati etenevä koreografia virtaa jatkuvana muodostelmana erikokoisissa rykelmissä - löylyn, pesuhuoneen, pihakallioiden ja meren välillä voi pysähtyä kohtaamaan vuoroin eri ystäviä ja tarrautumaan vaihteleviin puheenaiheisiin. Seuraavana päivänä Whatsapp -ryhmämme kilahteli ihastuksen huokauksia illan ylistykseksi, ja kuten eräskin ystävämme kiteytti:

"Voiko olla ihanampaa, rennompaa, sydämellisempää, viisaampaa sakkia kuin The Mahtawa Kaveriporukka mikä meillä on!?! Mikä super ihana ilta jälleen kerran kanssanne. Kattomakkaroista ja selluliittiteorioista kahvikuorintaan ja välilevykonsultointiin. Ja kaikkea siltä väliltä.Voiko enää hauskempaa ja opettavaisempaa iltaa olla!"


Saunomisen suurin haaste on sen lopettaminen. Jääkylmään mereen pulahdettua on riennettävä saunan ilahduttavaan syliin lämmittelemään. Lauteilla pakahtumisen päätteeksi on meressä virkistäytyminen ehdottomasti tarpeen. Sitten onkin jo aika päästä kiireen vilkkaa lämpöön - mikä ihana fiilis! Mutta milloin tämän loputtoman kierteen voi katkaista? Lähdetäänkö pukuhuoneeseen kylmänä vai kuumana?


Tässä muuten grillailtiin niitä kuuluisia kattomakkaroita:)


 Kun itsensä on lopulta saanut riuhtaistua irti saunakierteestä ja pukkarin puolelle yltiörentoutuneena nököttämään on tämäkin sosiaalinen osio mieluiten otettava ajan kanssa ja saunajuomia nauttien. Parhaimmillaan saunominen on hidasta, kaunista ja arvostavaa - aivan kuten me suomalaiset!


Comments

Popular posts from this blog

Eksjö - herkullisen pikkukaupungin metsästys

Relove

Cafe Birgitta ja viimeisten päivien kiireitä